środa, 21 maja 2014

Najlepsze ciasto z rabarbarem

Nie przesadzam i nie oszukuję. To jest najlepsze ciasto z rabarbarem, jakie zdarzyło mi się jeść. Wszystkie smaki komponują się ze sobą idealnie, jest odpowiednio słodkie z kwaskową, rabarbarową nutą. Uwielbiam je!

Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników, które razem dają niesamowicie apetyczny wypiek. Piekłam je w różnych kombinacjach smakowych - waniliowe, bezę z lub bez migdałów, z większą i mniejszą ilością rabarbaru. To jest wersja optymalna, smakuje mi najbardziej. Słodki, mięciutki, migdałowy spód, na nim warstwa kwaśnego rabarbaru, niezbyt gruba, żeby nie zrobił się zakalec, ale z drugiej strony musi go być wystarczająco dużo, żeby ciasto złapało od niego trochę wilgoci. Na wierzchu migdałowa, chrupiąca beza. Całość smakuje rewelacyjnie - upieczcie, póki sezon na rabarbar trwa!

Ponieważ wszyscy kochamy rabarbar, ciasto z jego dodatkiem postanowiło upiec całkiem liczne grono: Panna Malwinna, Martynosia, Sianko, Justinka, Zuzia, Mops i Bartek - koniecznie do nich zajrzyjcie po więcej rabarbarowych inspiracji.

Migdałowe ciasto z rabarbarem i bezą

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 26 cm)

ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

beza:
  • 3 białka
  • 175 g cukru
  • 50 g mielonych migdałów

dodatkowo:
  • 25 g płatków migdałowych

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po kolei jajka i dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia partiami dodawać do ciasta, nie przerywając mieszania. Na końcu wmiksować ekstrakt.

Rabarbar obrać, odciąć końcówki i pokroić na nieduże kawałki. 

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wylać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar, delikatnie wciskając w ciasto.

Podpiekać 20 minut w 180 st. C.

W tym czasie ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Na końcu dodać mielone migdały, delikatnie wymieszać łyżką.
Tak przygotowaną bezę wykładamy na podpieczone ciasto łyżką lub za pomocą szprycy. Posypujemy wierzch płatkami migdałowymi.

Piec 10 minut w 180 st. C., po czym zmniejszyć temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 15 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego!

Zdjęcie jest, jakie jest - robione na szybko przy okazji ostatniego kawałka ciasta, na które już czaił się konsument. Takie dobre było, o.

28 komentarzy:

  1. uwielbiam migdały! rabarbar też bardzo miło wspominam, także jak dla mnie bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio piekłam ciacho, gdzie rabarbar łączył się z płatkami migdałowymi - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie to Twoje ciasto, zapiszę sobie do wypróbowania. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda przepysznie, chyba się jeszcze skuszę na nie pomimo że miałam już odpuścić rabarbar na rzecz truskawek :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję Twój przepis, bo u mnie rabarbarowe szaleństwo w domu trwa. Kusi mnie ta beza na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. MMM widzę, że u Ciebie też szaleństwo....pyszne ciasto z rabarbarem :) wygląda super i pewnie też tak smakuje :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne Ci wyszło! Ciekawi mnie połączenie rabarbaru i migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kazde ciasto z migdalami jest pyszne, to z pewnoscia tez ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Migdałowe z rabarbarem to musi być pyszne, bardzo lubię rabarbar i jego kwaskowatość :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam swój sprawdzony przepis na ciasto ucierane z rabarbarem, ale jako wielbicielka orzechów (i innych orzechopodobnych) a w szczególności migdałów na pewno dałabym się skusić...
    I zapraszam Cię na ''zamówione'' ciasto Hawajskie - tak, właśnie taka nazwa mi się nasunęła:)
    http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,341213042,title,Hawajskie-Ciasto-z-ptasim-mleczkiem-i-ananasem,index.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Przedstawia się bardzo interesująco. Ależ fajnie, że każde z nas zrobiło coś totalnie innego ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie piszesz cyt.Nie przesadzam i nie oszukuję.
    Jasne,że najważniejsze w blogowaniu , to rzetelność, uczciwość, ale pozostaje jeszcze kwestia smaku, bo każdy ma inne upodobania. Mnie przekonujesz z pewnością,
    bo przepis sensowny, a zdjecie nie kłamie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. bezy z migdałami nie próbowałam, ale ciasto smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to nie dziwię się, ze określiłaś je mianem najlepszego ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie, a wersja z migdałami bardzo kusząca. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rabarbar i beza- kwaskowaty i słodki smak, a do tego migdałki,:) rozmarzyłam się
    Pyszne połączenie składników to i ciasto musi być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. fajne, szkoda, że w tym roku ze względu na zbliżający się urlop, nie nacieszę się wypiekami z rabarbarem, a bardzo je lubię!

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja własnie się zajadam jeszcze ciepłym ciastem ;) wyszło przepyszne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cieszy mnie to ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wczoraj przeczytalam i w nocy upieklam-;) Potwierdzam - nigdy nie jadlam lepszego ciasta z rabarbarem!
    Mialam opakowanie 100 g mielonych migdalow, wiec 50 g zgodnie z przepisem poszlo do bezy, a pozostale 50 g do ciasta, jednoczesnie zmniejszylam o te 50 ilosc mąki.
    Dziekuje za inspiracje-:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo się cieszę, że Ci smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda przepysznie!
    Muszę się w końcu skusić na jakieś wypieki z rabarbarem, bo szkoda by było przegapić cały sezon ;)
    Dziękuję za wizytę!

    OdpowiedzUsuń
  23. Apetyczne ciacho. Sezon rabarbarowo-truskawkowy to jeden z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziękuję za wspólne gotowanie :) Ciasto zrobię wg Twojej receptury, bo bardzo lubię wypieki z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  25. tak dawno mnie tutaj nie było...
    tygodnie pędziły jak szalone.
    na szczęście wszystko wraca na właściwe tory i jutro upiekę nowe, pyszne ciasto... z Twojego przepisu.
    Jak dobrze mieć takie niewinne i słodkie uzależnienia, obsesje i nałogi.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda smakowicie :D a te migdały mmm :)

    OdpowiedzUsuń